Teraz ciepłe danie kupisz i zjesz w Carrefour

Rynek sklepów spożywczych zmienia się bardzo dynamicznie. Przykładem jest chociażby Żabka, która ewidentnie przeszła transformację technologiczną, ale także pandemia czy preferencje konsumentów, nakazują iść za trendem. Obecnie robi to Carrefour Polska.

Carrefour w kilku wybranych sklepach testuje automaty vendingowe do sprzedaży podgrzewanych gotowych dań, nadających się do konsumpcji na miejscu lub na wynos. To ewidentnie zmienia rolę osiedlowych sklepów spożywczych, coraz częściej przekształcając je w osiedlowe fast-foody. Rozwiązanie testowane jest w wybranych sklepach franczyzowych Carrefour Express Convenience w Warszawie. Niestety mój Wilanów pominęli. To chyba za karę, że większość tu na Trzaskowskiego głosowała…

W każdym razie w ośmiu warszawskich sklepach Carrefour Express Convenience (ul. Pory 55-57, Ukryty Raj 1, Żaryna 2b, Pełczyńskiego 16, Księcia Janusza 23, Nugat 9, Smoleńskiego 2, Marywilska 62) stanęły nowoczesne automaty gastronomiczne, w których można kupić gotowe dania do podgrzania i konsumpcji na miejscu lub na wynos. Obiecuję, że któregoś dnia pojadę i sprawdzę. Jak przeżyję tę gastronomiczną ucztę, to pewnie nawet zdam relację. Z przebiegu zakupu raczej, nie z wrażeń gastro. Bardziej mnie ciekawi, jakie tam bebechy wsadzili w te maszyny vendingowe i jak wygląda komunikacja IoT/M2M, ale to już zestaw pytań do Food Point – dostawcy automatów.

carrefour

Fakt otwarcia sieci marketów na technologie potwierdza Michał Florkiewicz, dyrektor sklepów convenience Carreforur Polska, który podkreśla, że nawiązanie współpracy z firmą Food Point i wprowadzenie automatów gastronomicznych to kolejna innowacja, jaką wprowadzają do swoich sklepów franczyzowych. Dotychczasowe udogodnienia, takie jak kasy samoobsługowe, Scan&Go czy click&collect spotkały się z dużym zainteresowaniem klientów, a także przez fanczyzobiorców.

Idealne rozwiązanie w dobie pandemii

Innowacyjność nowego rozwiązania pozwoliła na całkowite wykluczenie bezpośredniego kontaktu człowieka z żywnością, zaczynając od produkcji dania w porcjowanej formie, podgrzania go na parze, a na sprzedaży produktu przez automat klientowi kończąc. Dzięki zaawansowanej metodzie gotowania i specjalnie opracowanym przepisom, dania dostępne w sklepach Carrefour Express Convenience są nie tylko smaczne, ale i zdrowe, zachowując cały aromat i składniki odżywcze. Ups… Carrefour zapomniał chyba, że ktoś te dania do automatu musi włożyć, no ale może czepiam się nieistotnych szczegółów…

W ofercie znalazły się przede wszystkim tradycyjne, domowe posiłki. Są wśród nich klasyczne potrawy kuchni polskiej, takie jak bigos, gulasz czy fasolka po bretońsku, a wkrótce pojawią się dania z innych stron świata oraz dania sezonowe. Dzięki temu oferta będzie urozmaicona, a każdy znajdzie coś dla siebie.

Posiłki przygotowywane są w oparciu o naturalne składniki, bez użycia konserwantów i innych sztucznych dodatków. Porcje obiadowe przechowywane są w kontrolowanych warunkach chłodniczych, a po zakupie szybko podgrzewane – wystarczy zaledwie 60 sekund, aby cieszyć się gotowym posiłkiem. Wygodne opakowanie pozwala z łatwością zjeść pyszny obiad na miejscu lub zabrać go ze sobą w podróż – wszystkie niezbędne dodatki i akcesoria znajdują się wewnątrz opakowania.

Generalnie mnie się ten koncept mocno podoba. Jak już pisałem powyżej, z pewnością podjadę przetestować, chociaż fasolka po bretońsku, to nie mój jadłospis, ale wczorajsze wybory pokazały, że jestem w mniejszości. No cóż… muszę przywyknąć. Ja cały czekam na Take&Go gdzieś w pobliżu dostępnych 24h. Może Carrefour zrobi to szybciej? Kto wie…

Podobają Ci się treści, które tworzę? Wesprzyj mnie jako twórcę




Paweł Kacperek
Jestem niezależnym blogerem technologicznym, twórcą treści, mówcą technologicznym i futurystą. Mam fioła na punkcie Internet of Things, którego rozwiązania dotykają niemal każdej gałęzi życia i gospodarki. Głównie o tym piszę. Zapraszam Cię na mój blog technologiczny, który mam nadzieję - będziesz często odwiedzać. Bo jako typ skręcony technologicznie, zrobiłem sobie bloga, jaki sam chciałbym czytać. Nawet jak opisuję jakieś newsy, to zazwyczaj opatrzone są one moim komentarzem, wynikającym ze specyficznego punktu patrzenia na tech. #żyjinteligentnie

Instagram

Treści, które tutaj tworzę są bezpłatne i zawsze takie będą. Nie zamykam ich za żadnym paywallem, jak to robią inni, bo czerpię radość z tego, że chcecie je czytać. Mam jednak prośbę - zaobserwujcie mój instagram, bo wrzucam tam relację za każdym razem, jak się tylko pojawi nowy wpis u mnie na blogu. Będzie mi miło, wiedząc, że mnie obserwujecie ;) https://instagram.com/pawelkacperek

Mój kanał na YouTube

Zerknij też na to